Šalto spaudimo judros aliejus 500ml

6.00

Šalto spaudimo judros aliejus 500ml

Produkto kodas: JU500 Kategorija:

Aprašymas

“Senosios aliejinės” judrų aliejus apdovanotas parodos “Agrobalt 2012” aukso medaliu!

Sėjamosios judros (lot. Camelina sativa, angl. big-seed false flax, false flax, gold-of-pleasure, pranc. cameline cultivee, vok. behaarter leindotter, rus. рыжик). Šis augalas dar vadinamas „malonumų auksu“. Judros priklauso kryžmažiedžių šeimai, kaip ir rapsai, garstyčios, ropės, ridikai, kopūstai.

Sėjamosios judros yra vienas seniausių kultūrinių augalų. Jos kildinamos net iš neolitinio amžiaus laikų. Judros gimtine laikoma Rytų Europa ir Pietvakarių Azija. Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad judros buvo auginamos dar bronzos bei geležies amžiuose, daugiausia Rytų ir Pietų Europoje.

Įprastais augalais judros tapo apie 400–500 metų prieš Kristų. Judros buvo auginamos vienos ar su linais. Sėklos buvo naudojamos kasdieniniam maistui (kaip linų ir kviečių). Judrų sėklų buvo dedama kepant duoną, kartu su avižų kruopomis iš jų verdama košė. Be to, judrų aliejus buvo plačiai naudojamas aliejiniuose žibintuose.
Lietuvoje judros buvo augintos ir prieškario metais, tik nebuvo tokios populiarios, kaip linų sėmenys ar kanapės. Istoriniuose šaltiniuose mums pavyksta rasti informacijos, kad ir tais laikais iš judrų sėklų buvo spaudžiamas aliejus maistui. Šios nuostabios aliejinės kultūros auginimą atgaivino žymus Alytaus rajono ūkininkas, kurio paskatinti mes ir pradėjome spausti judrų aliejų. Džiugu, kad mūsų pirkėjams labai patiko šis nuostabus ir labai vertingas aliejus.

Judrų sėklose yra 28–42 proc. aliejaus, kurio didžiausia vertybė yra didelis naudingų nesočiųjų riebalinių rūgščių kiekis, iš kurių:
– polinesočiosios riebiosios rūgštys: alfa-linoleno (Omega-3) sudaro 35,32 %, linolo (Omega-6) – 16,21 % ir eikozandieno – 2,15 %.
mononesočiosios riebiosios rūgštys: oleino rūgštis (Omega-9) sudaro 14,22 %, o gadoleino rūgštis 16,77 %.
Be to judros aliejuje yra vitaminų (A, D, E) bei mineralų (magnio, vario, geležies, cinko, kalio, kalcio. Nežiūrint to, kad judrų aliejus turtingas Omega-3 (net 35%), jis ilgai negenda (kaip, pavyzdžiui, linų sėmenų aliejus).
Judros aliejaus naudojimas kulinarijoje. Šaltu būdu išspaustas judrų aliejus iš pradžių būna tamsios spalvos, tačiau greitai tamsiosios dalelės nusėda ir aliejus tampa šviesiai geltonas. Kaip ir kitų kryžmažiedžių augalų aliejus, judrų aliejus turi šiek tiek aštroką prieskonį, tačiau jis nėra nemalonus. Judros aliejus jau seniai naudojamas dietinėje ir vegetarinėje mityboje. Nerafinuotas judros aliejus pasižymi apetitą žadinančių aromatu ir pikantišku, lengvai aštroku skoniu (primenančiu krienus, ropę ar ridiką). Būtent dėl to judros aliejus nuo senovės naudojamas salotose, užpiluose, padažuose, su virtomis daržovėmis. Labai tinka patiekalams iš kruopų (plovui, košėms, garnyrams).

Papildoma informacija

Svoris 800 g

Atsiliepimai

Atsiliepimų dar nėra.

Rašyti atsiliepimą gali tik prisijungę pirkėjai, kurie yra įsigiję šį produktą.