Aprašymas
Moliūgus žmones naudojo ir vartojo jau nuo senovės. Senovės indėnų kapavietėse randamos moliūgų sėklos siekia net III a.pr.m.e. Senovės graikai naudojo indus, pagamintus iš išdžiovintų moliūgų. Viduramžių Europoje 200 ml tamsaus, žalsvo atspalvio moliūgų sėklų aliejaus buteliukas kainavo tiek, kiek masyvus auksinis žiedas, todėl šis aliejus dar vadinamas „juoduoju auksu“.
„Senosios aliejinės“ gaminamas šalto spaudimo moliūgų sėklų aliejus yra išskirtinio skonio bei aromato, naturalus produktas, gautas šalto presavimo būdu iš aukščiausios kokybės, kruopščiai išvalytų moliūgų sėklų. Siekiant maksimaliai išsaugoti visas vertingas savybes, aliejų spaudžiame iš žalių, neskrudintų moliūgų sėklų.
Turtingas vitaminais A, D, E, mineralais (zinkas, varis, geležis, manganas, magnis, kalis, kalcis), biologiškai aktyviomis medžiagomis, moliūgų sėklų aliejus yra labai skanus ir aromatingas, labai vertingas maisto produktas. Pagrindiniai moliūgų sėklų aliejaus komponentai yra nesočiosios riebiosios rūgštys – linolo (Omega-6) – 50,71 % ir oleino (Omega-9) – 31,10%. Jau daug šimtmečių šis aliejus naudojamas įvairių pasaulio šalių kulinarijoje. Daugelyje Europos šalių moliūgų sėklų aliejus dažniausiai naudojamas įvairiose daržovių salotose (vokiečiai ir austrai tokių salotų užpilui maišo moliūgų sėklų aliejų su obuolių sidro actu). Šis aliejus tinkamas pagardinti košes, ryžius, kruopų ar makaronų garnyrus, troškintas daržoves, keptas, virtas bulves, bulvių košę, įvairias sriubas, padažus, užpilus, marinatus, mėsos bei žuvies patiekalus, blynelių įdarus ir t.t.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.